Vas je že stresel nakupovalni voziček?

Vse te velikanske štacune imajo velikanske vozičke, ki pa so tudi prekleto zoprni. Ne spoznam se na elektriko, vem pa da se statična nekje nabira (v kovini vozička) in se sprosti, ko se z golimi rokami dotakneš kovinskega dela vozička. Takrat prav zahrbtno in hudo zapeče. Naj se še toliko trudim in strogo držim voziček za plastični ročaj, vsake toliko mi rata, da me strese. Takrat mi po navadi zleti iz ust hudo nespodobna beseda ali medmet. Takrat bi najraje porinil voziček nekam “u tri pirovske” in zapustil štacuno. Sem mislil, bodo to sčasoma uredili, pa nič. Nam bodo nekoč to še računali, kot elektro masažo? Ali jih lahko tožim za bolečine? Kaj pa ljudje s kakim bypasom ali drugim aparatom? Niso v nevarnosti?

 • Share/Bookmark

10 komentarjev na "Vas je že stresel nakupovalni voziček?"

 1. ninamalina, dne 20.12.2006
  ninamalina

  mene redno “tresejo” avtomobilska vrata

 2. irena, dne 20.12.2006
  irena

  Kako naj bi pa tresenje by vozički sčasoma uredili?

 3. shorto, dne 20.12.2006

  Em preprosto, z vodnikom, ki bi se vlekel po tleh (kot imajo nekateri automobili). Drugače se to nabira “elektrika” z vožnjo koles po titem marmorju ali akrkoli je (no jst se pa ne spoznam na grabeništvo), katera se pol prenese na voziček in seveda, mi ga primemo v golimi rokami in tadam smo streseni :) Mogoče bi bilo pametno da sporočimo večjim trgovinam naj dodajo ta vodnik ali pa karkoli, samim jim očitno nebo kapnilo :)

 4. suxa, dne 20.12.2006
  suxa

  nordstar: mogoče pa ni tako slaba ta elektrika…te vsaj malo postavi na realna tla v tej nakupovalni mrzlici

 5. nordstar, dne 20.12.2006
  nordstar

  Glede na to, da te kot kupca malodane sprejmejo z rdečo preprogo, se mi zdi tole tresenje pravi šok. Ja, tudi jaz mislim, da bi morali pod vozičke namontirati odvodnike v obliki paščkov, ki bi se vlekli po tleh. Menda bi pomagalo.

 6. bin, dne 20.12.2006

  Jaz pa mislim, da je voziček samo “strelovod”, preko katerega se izprazni statična elektrika, ki se je nabrala preko naših oblačil. Mnogokrat nas strese tudi, kadar se dotaknemo drugih predmetov. Naprimer kljuke na vratih ali kovinskega obešalnika, potem, ko smo slekli sintetično oblačilo. Precej nevšečnosti lahko odpravimo, če se izogibamo sintetičnim oblačilom, ali pa pri pranju le teh uporabimo kvaliteten mehčalec za perilo.

 7. nimfa, dne 29.12.2006

  V Merkatorju že imajo take vozičke. Poiščeš tistega, ki se mu špagca vleče po tleh in imaš mir. ;)

 8. katarina, dne 29.12.2006

  v leclercu te pa skor ubijejo :( ne samo da tresejo svinjsko, ampak se vsi majo nekaj kriva kolesca in vijugajo levo in desno :S

 9. taurus, dne 1.01.2007
  taurus

  Ja res je vozički niso ozemljeni in statična elektrika – naboj ne nabira zaradi trenaj pod plastičnimi oz. gumijatimi kolesci, osebno pa mislim da je problem predvsem v čistilu, ki ga uporabljajo za čiščenje tal sal ta verjetno ni statično prevoden in električen naboj ne steče v tla potem pa so tu še različne površine tal, različni materiali kolesc, pa hitrost z katero potiskamo voziček (hitreje ko ga večja bo verjetnost da nas bo streslo, če seveda ni nobene ozemljitve). Podobno je pri avtomobilih znanih je veliko primerov ko koga strese statična elektrika ko stopi iz avta in v bistvu z nogo sklene ti. električni krog, ali pa ko se dotakne vrat avtomobila ali prtljažnika še posebej pogosti je to poleti, ko svoj del el. energije prispeva še sonce. Dejstvo pa je da je tako pri vozičkih v trgovini in pri ri avtomobilih pomembna sestava koles saj so ta lahko iz gume ki vsebuje kakšen odstotek grafita oz. druge snovi, ki je sposobna prevajati oz. odvajati električno energijo. Tako se potem izognemo večini statičnega naboja preden nas ta strese. Mah sej to nisem prov lepo vse skupaj povedal, ker je na pribljižno iz glave, sam bi pa laho to prebrali v marsikaterem srednješlskem učbeniku za fiziko.

 10. Zdravko, dne 30.01.2007

  Statična elektrika se nabira v oblačilih, če so iz sintetike. Voziček pa je samo prevodnik.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !